Welkom bij
Maaslandcaravans.nl

Verkoop van gebruikte caravans & verhuur van caravans en campers,zowel voor het gezin als voor een stel op reis

Bekijk ons aanbod
Brabantcaravans.nl

Spelregels verhuur

Het eigen risico en de waarborgsom, verzekering, gevolgen van schade en wat te doen bij schade

Onderweg is elke caravan (gezien zijn wettelijke status als zijnde een aanhangwagen) automatisch verzekerd via de WA polis van de trekauto. U hoeft hiervoor geen aparte groene kaart aan te vragen, toevoeging voor uw eigen groene kaart te regelen of het kenteken van de caravan door te geven aan uw verzekeringsmaatschappij.

Een WA schade zal altijd voorrang hebben conform de wetten/regels in het wegverkeer en de afspraken van alle autoverzekeraars onderling. Dit betreft dus een schade waarvoor u als chauffeur verantwoordelijk bent onderweg, u volgens de verkeersregels als schuldige wordt aangewezen en u dus een aansprakelijkheid hebt jegens derden. Uw WA verzekeraar zal de claim van deze derde partij af moeten handelen als de caravan in deze situatie ook betrokken is geraakt. Bijvoorbeeld omdat de caravan schade berokkende aan die derde partij. Het criterium van ‘onderweg’ wat door de maatschappijen gehanteerd wordt is: schade ontstaan in aangekoppelde toestand. Dit kan dus ook op de camping zijn. Eenmaal afgekoppeld is een WA schade d.m.v. de caravan (bijv. u duwt of ‘movert’ de caravan tegen iets of iemand aan) voor uw eigen rekening en wordt dit via uw persoonlijke (gezins) aansprakelijkheidsverzekering afgehandeld. Ons advies is: direct ter plekke goed regelen.

Elke schade aan de caravan zelf, hoe dan ook ontstaan, is uitsluitend een aangelegenheid tussen de verhuurder (eigenaar) en huurder (veroorzaker). Ongeacht wat er defect is, ongeacht de oorzaak. Enkele voorbeelden: een mede-kampeerder raakt de caravan met een fiets of een voetbal, de campingbeheerder komt met de grasmaaier tegen de tent of caravan, hagelschade, stormschade, schade onderweg, schade aan en in de caravan, schade door onervarenheid of verkeerd gebruik van een apparaat, overmatige stankschade door een huisdier, schimmelschade door het nat opbergen van de voortent. Noem maar op.

De caravan is hiervoor door ons verzekerd met inachtneming van een eigen risico van 500 euro. Dit is het eigen huurdersrisico, uw risico dus en dit is de reden van afdracht van een waarborgsom ter hoogte van dat bedrag bij uitgifte van de caravan. Mocht na inleveren blijken dat er schade is met financiële consequenties dan wel een waardevermindering van de caravan, dan kunnen wij het bedrag inhouden. Belangrijk bij schade is enerzijds het moment van het ontstaan van de schade, anderzijds het bepalen van de hoogte van de schade en/of waardevermindering van de caravan conform de geldende marktwaarde.

Moment van schade: bij de uitgifte worden reeds bestaande schades (bijv. ontstaan tijdens de voorgaande huurperiode) goed doorgenomen. Foto’s maken werkt ook erg goed. Mocht u bij het in gebruik nemen van de caravan toch nog iets ontdekken wat in deze belangrijk kan zijn en wat tijdens de uitgifte niet behandeld is, bijv. omdat wij het ook niet wisten of gezien hebben, meldt u dat dan a.u.b. z.s.m. en uiterlijk binnen 48 uur. Dit om problemen achteraf te voorkomen. Meestal kennen wij de staat van de caravan erg goed maar om een voorbeeld te noemen: problemen met de tent zijn in het drukke kampeerseizoen tussendoor niet altijd goed te checken c.q. in te schatten.

Het bepalen van de hoogte van de schade kan tijd kosten en is qua arbeidsduur niet altijd goed direct in te schatten. Soms moeten er ook prijzen van onderdelen worden opgevraagd bij collega’s/dealers en als de caravan na u aansluitend weer op pad gaat kan zelfs dit vaak niet direct. Wij vragen hiervoor uw begrip: de afhandeling van de schade, schadebegroting en dus de uiteindelijke invloed hiervan op uw eigen risico kan soms even duren.

Kort samengevat: uw maximale eigen financiële risico is slechts 500 euro. De rest van de waarde van de caravan is ons risico.

Blijft u altijd rustig, bel bij een serieus ongeval eerst het alarmnummer en evt. hulpdiensten en daarna pas ons. Paniek leidt tot niets en ook wij zullen proberen u te helpen met de mogelijkheden die we daartoe (op afstand) hebben.

Inleveren van de caravan

Graag normaal poetsen c.q. opruimen: fornuis/keukentje/koelkast zuiver maken (inhoud legen) met een sopje, even vloertje dweilen (incl. WC vloer).

WC-tank legen, bij voorkeur een laagje zuiver water erin na het legen. Gasfles dichtdraaien, koelkast in ventilatiestand (zelfs na schoonmaken en bij zomerse temperaturen zit er al gauw beetje schimmel in, zonde van uw poetswerk; elke caravankoelkast heeft in de transportsluiting een ventilatiestand waarbij de koelkast op een kiertje openstaat en toch vergrendeld is; evt. een doekje/poetssponsje ertussen kan ook nog), voortent/luifel schoon en droog opgevouwen, stoelen/tafel zandvrij.

Buitenzijde caravan hoeft niet perse gepoetst te worden. Is uw caravan voorzien van een cassetteluifel? Controleer de vergrendeling goed en leg de uitdraaislinger in de caravan terug of in de disselbak.

Rijden met de caravan

Wij controleren de bandenspanning met grote regelmaat. Twijfelt u om wat voor reden: de bandenspanning van een caravanband is 4,5 bar.

Controleer voor elke rit of alle luiken, deuren, ramen, disselbakklep en de dakluiken correct vergrendeld zijn. Controleer ook of de mover (indien aanwezig) in de ruststand staat en daarin correct vergrendeld is. Zijn alle kastjes dicht en de badkamerdeur/kledingkast deur goed gesloten zodat deze deuren onderweg niet ongecontroleerd open kunnen zwaaien? Controleer of er geen losse belading kan gaan schuiven onderweg. Is de transportsluiting van de koelkast in de gesloten stand?

Rijbewijsregels en trekgewicht van de auto

U hebt rijbewijs BE nodig als de toegestane maximum massa van de auto + de caravan (aanhanger) samen zwaarder is dan 3.500 kg (vanaf 3.501 kg dus). Een combinatie tot en met 3.500 kg mag gewoon met het B rijbewijs worden gereden. U vindt de gewichten van onze caravans op onze website (max. toelaatbaar gewicht). U vindt dit cijfer betreffende uw auto achterop de kentekencard (groene pasje) onder F.2

Onder O.1 vindt u wat uw auto maximaal mag trekken (al onze caravans zijn geremd). Enige over belading wordt overwegend gedoogd en kan hooguit tot een boete leiden en/of het verzoek om deels over te hevelen in de auto. Overschrijding echter van de bovenstaande rijbewijsregels leidt, behalve tot een boete, ook tot een verbod op verder rijden als een controlerende instantie de overtreding constateert en kan bij ongevallen ernstige juridische consequenties hebben.

WA verzekering van uw auto, een goede reis- en annuleringsverzekering en pechhulpabonnement

Wij gaan er van uit dat u dit i.v.m. uw vakantie goed geregeld hebt. Voor caravans is het überhaupt niet mogelijk een afzonderlijk pechhulpabonnement af te sluiten. Ook hiervoor geldt dat een caravan een aanhangwagen achter de auto is. Bij bijv. de ANWB kunt u een aanhangwagensupplement aanschaffen (helemaal niet duur!) zodat de ANWB en haar internationale zusterorganisaties u onderweg ook met pech aan de caravan (bijv. een lekke band) zullen helpen. Een vervangende caravan via ons is vaak mogelijk maar wel vanaf Cuijk/Maashees.

Mocht u na geboekt te hebben de huurovereenkomst willen annuleren en doet u dit binnen 4 weken voor vertrek dan zijn de annuleringskosten voor u. U kunt dit verzekeren m.b.v. een annuleringsverzekering. In alle andere gevallen is uw maximale annuleringsrisico het bedrag van de aanbetaling (doorgaans 20%). Een reisverzekering dekt voornamelijk medische kosten in het buitenland, (hotel)overnachtingen bij pech maar kan toch erg handig zijn, ook op een caravanvakantie.

Hebt u alsnog vragen of is deze instructie voor u niet duidelijk genoeg? Bel, mail of app ons gerust.

Tot slot heel veel vakantieplezier gewenst en geniet u van de caravan, de omgeving en van elkaar!